Vad är ett öppet stadsnät?

Internetbolaget levererar enbart sina tjänster i s.k öppna stadsnät, men vad betyder egentligen det?  Öppna stadsnät finns över hela Sverige och deras utbredning kan vara lite olika. Här förklarar vi hur allt hänger ihop och hur ett öppet stadsnät faktiskt fungerar.

 

Vad är innebär öppna stadsnät?

I korthet betyder det att Internetbolaget inte äger eller hanterar själva fibernätet, utan hyr förbindelsen till din bostad via ett öppet stadsnät som t.ex Open Infra eller Open Universe (Telenor), som ansvarar för drift och underhåll av nätet.

Stadsnätsförening i Sverige (SSNF) definierar ett öppet stadsnät så här: 

”Ett öppet stadsnät är en infrastruktur som är tillgänglig för marknadens alla aktörer på likvärdiga villkor. Nätet är öppet för alla som vill hyra svartfiber och för alla som vill erbjuda tjänster i det aktiva nät där kommunikations-/transmissionstjänster tillhandahålls.”

I de öppna stadsnäten konkurrerar tjänsteleverantörerna med tjänsteinnehåll. Nätägaren tillhandahåller svartfiber och/eller kommunikations-/transmissionstjänster exempelvis till tjänsteleverantörer. Genom att nätägaren inte tillhandahåller eget tjänsteinnehåll säkerställs ett intresse av att locka nya tjänsteleverantörer till nätet.

 

 

Vad innebär det för dig som kund?

I öppna stadsnät kan konsumenter fritt välja bland olika operatörer, även kallade tjänsteleverantörer, som då t.ex internetbolaget. Det kan finnas allt ifrån 3-4 stycken upp till fler än 15 leverantörer i ett öppet nät. Det finns leverantörer som enbart levererar internet, och det finns andra leverantörer som även kan leverera TV och telefoni.

Internetbolaget konkurrerar alltså med andra tjänsteleverantörer i samma fibernät, vilket innebär att stabilitet och prestanda i själva fibernätet är detsamma – oavsett leverantör

Detta gör att tjänsteleverantörer måste fokuserar på att leverera andra värden till din internettjänst än just själva fiberanslutningen. Vi på Internetbolaget fokuserar på att leverera en prisvärd tjänst med personlig support.

Öppettider

 

Helgfria vardagar kl 08:00 – 20:00.
Tel. 08-522 736 61
Hittar du inte svaret på det du söker är du välkommen att kontakta kundtjänst på telefon eller kontakta oss via formuläret.

 

Genom att skicka personlig information om dig vid kontakt med oss, antingen via vårt formulär, email eller telefon godkänner du vår integritetspolicy som du hittar här